Asociația locanicilor din Roșia Montană, Alburnus Maior, mulțumește tuturor celor care i-au stat alături în cei zece ani de FânFest. Zecile de mii de participanți care au transformat an de an poienile satului într-o mare scenă au readus la viață valorile locului și au făcut din Roșia Montană locul de întâlnire al oamenilor liberi.
Așezarea cu trecut milenar a cunoscut de-a lungul timpului mai multe momente înfloritoare, fiecare dintre acestea lăsând în urma sa moștenire patrimoniul cultural de azi. Diversitatea culturală la care au contribuit români, maghiari, saşi, romi, italieni şi mulţi alţii dau Roșiei Montane, din zilele noastre, atmosfera de ‘oraș liber’. Cei ce știu să prețuiască această diversitate etnică și multiculturalitatea locului vor fi întotdeauna acasă. Din împletirea de culturi s-au născut spații precum Biserica Unitariană unde orga a răsunat din nou în cadrul Evenimentelor Speciale și unde ansamblul Flauto Dolce a cântat în toate graiurile ținuturilor carpatice.
Vechiul muzeu al mineritului a găzduit expoziția ”Roșia Montană. Memoria Obiectelor” în care vizitatorul a fost invitat într-o călătorie imaginară, de-a lungul secolelor, printre obiectele uitate ale satului. Expoziția a creat o incursiune printre poveștile, amintirile, anecdotele și istoria celor care au conviețuit pașnic aici.
Spiritul liber al locului a fost încă o dată celebrat prin muzica găzduită de scena FânFest unde duo-ul Tavitian – Iordache a oferit un concert emoționant, amestec al tradiţiilor muzicale ale popoarelor din Balcani. Pe scenă au urcat și sZempöl Offchestra, ale căror instrumente s-au arcuit “într-unul dintre cele mai reușite concerte din viața orchestrei”, după cum chiar membrii săi au declarat. Le mulțumim tututor artiștilor care în cei 10 ani de FânFest au venit să cânte pro-bono pentru salvarea Roșiei Montane.
De 4 ani reunim, în cadrul Forumului Social de Activism, comunități și activiști din diverse țări, culturi și civilizații, sosiți de pe toate continentele, pentru a spune împreună răspicat că oamenii sunt mai importanți decât aurul sau profitul corporațiilor.
“Cu respect față de cei care i-au dat viață de-a lungul veacurilor, Roșia Montană va fi întotdeauna spațiul armoniei interetnice unde toleranța și respectul față de celălalt vor fi mereu în conștiința noastră, a locuitorilor de aici și a celor care au contribuit în ultimii cincisprezece ani la salvarea Roșiei Montane. Cei care aleg însă să incite la violență sau ură nu vor fi niciodată bineveniți la Roșia Montană căci aceștia i-ar distruge sufletul liber, întocmai cum companiile miniere i-ar periclita însăși existența. Cu acestea în gând privim cu încredere spre viitor, spre noi începuturi. Toți cei ce cred în aceste valori sunt chemați să reconstruim Roșia Montană. Roșieni și nu numai, toți cei ce prețuiți libertatea, misiunea noastră e departe de a se fi încheiat,” a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.
Mulțumirile noastre se îndreaptă spre cei peste 150 de voluntari care au contribuit la realizarea acestei ediții aniversare a festivalului. Fără munca și entuziasmul lor niciuna dintre activitățile, expozițiile, tururile turistice sau concertele din program nu ar fi existat. Vă mulțumim!
Locuitorii Roșiei Montane și echipa organizatorică FânFest.
Foto: Eugen David și Maria Kadoglou – Salvați Roșia Montană și Save Skouries. Foto credit: Dora Pop
The post FânFest Roșia Montană: 10 ani împreună pentru speranță și libertate appeared first on FanFest Zece - ediție aniversară.